ИСТОРИЈАТ

Библиотека ''Радован Бели Марковић'' до 2023. године ''Градска библиотека Лајковац''

Библиотека ''Радован Бели Марковић'', баштини традицију колубарског библиотекарства која се, уз разумљиве падове и успоне, може пратити од 1847. године када је библиотека манастира св. Ђорђа у Боговађи, заслугом настојатеља Грегорија (Илића), почела са издавањем књига ''мирским лицима''. После другог светског рата, лајковачка библиотека је, као књижница и читаоница, деловала у окриљу других установа културе (Народни универзитет, културни центар), да би коначно 14. децембра, 1995. године постала независна установа културе у општини Лајковац и усталила се у адаптираном простору (Трг Владике Николаја 6), развијајући своју културну и просветну делатност.
Библиотека располаже са 186m² простора у којем су смештени дечје одељење са читаоницом, читаоница - медијатека, два депоа за књиге, канцеларијске и помоћне просторије.
Књижни фонф библиотекесадржи више од 43.000 књига. Читаоци имају слободан приступ већем делу књижног фонда о којем информације могу добити преко ауторског каталога. Поред прелиставања најзначајнијих новина и часописа, корисницима Библиотеке су у читаоници доступни домаћи и сателитски ТВ програми.
У Градској библиотеци је запослено 10 радника, ангажованих на стручним библиотечким пословима, организацији културних догађаја и административним пословима. Библиотека чува књиге, часописе, записе и другу грађу од општег интереса и формира Завичајни фонд.
Поред основних послова, Градска библиотека организује низ културних догађаја као што су књижевне вечери, предавања, изложбе старих и ретких књига, продајне изложбе књига и изложбе ликовних радова.
У Градској библиотеци су гостовали угледни српски књижевници, а традиција је да убрзо по добијању Нинове награде актуелни лауреат одржи књижевно вече у Лајковцу. Многи од њих се радо одазову позиву лајковачке библиотеке у којој ради и један од најпознатијих савремених приповедача на српскоме језику (и то специфичном говору колубарског краја) Радован Бели Марковић.

ЧЛАНАРИНА

БУДУЋНОСТ

ОД МАНАСТИРКСЕ КЊИЖНИЦЕ ДО ГРАДСКЕ БИБЛИОТЕКЕ

 
Сајт је оптимизован за рад у следећим програмима: Mozilla Firefox 3.6 , Opera 10 , GChrome , IE8